Couscousfritters met yoghurt met ingelegde citroen
Dit gerecht is geïnspireerd op mijn moeders couscous met tomaat en ui. Het is een slimme manier om een restant couscous te verwerken, en het is ook nog eens snel en makkelijk te bereiden. Met een simpel mengsel van ingrediënten wordt de couscous tot lekkere fritters omgetoverd die in de pan mooi goudbruin worden gebakken. Deze troostrijke fritters worden geserveerd met een frisse yoghurt met ingelegde citroen. 
 
Voor een vegan versie vervang je het ei gewoon door 1-2 eetlepels extra maizena, al hebben de fritters dan wel een iets minder compacte en kruimeligere textuur dan de versie met ei. 
 
2 eetl. olijfolie 
1 middelgrote ui, fijngehakt (160 g) 
1 eetl. tomatenpuree 
1 eetl. rodepaprikapasta (blz. 29) 
1 rode paprika, fijngehakt (200 g) 
4 zeer rijpe tomaten, in blokjes van ½ cm (350 g) 
3 middelgrote wortels, geschraapt en grof geraspt (185 g) 
150 g couscous 
220 ml kokende groentebouillon 
1 ei 
4 eetl. maizena 
1 eetl. geraspte biologische citroenschil 
4 eetl. zonnebloemolie, voor het bakken 
 
Voor de yoghurt met ingelegde citroen 
 
150 g yoghurt Griekse stijl 
1 eetl. fijngehakte ingelegde citroen 
1 eetl. fijngehakte kappertjes 
1 eetl. fijngehakte dille 
1 theel. smalle reepjes blaadjes munt 
zout en zwarte peper 
 
Maak eerst de yoghurt met ingelegde citroen: doe alle ingrediënten samen met ¾ theelepel zout en een draai zwarte peper in een middelgrote kom. Klop goed, dek af en zet tot gebruik in de koelkast. 
 
Verhit de olijfolie in een hapjespan van 30 cm doorsnee op halfhoog vuur. Bak de ui regelmatig roerend 5 minuten tot hij zacht maar nog niet bruin is. Roer de tomatenpuree en rodepaprikapasta erdoor, en bak alles nog 1 minuut. Voeg de rode paprika, tomaten, 1 theelepel zout en een flinke draai zwarte peper toe, en bak alles nog 3 minuten. Doe de wortels erbij en bak alles nog 3 minuten. 
 
Voeg de couscous aan de pan toe en roer goed door. Schenk de hete bouillon erbij, roer nogmaals en leg het deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat het 10-12 minuten koken tot alle vloeistof is geabsorbeerd en de couscous zacht en opgezwollen is.