Recepten voor het kerstdiner

Weet je nog niet wat je dit jaar zal voorschotelen op het kerstdiner? Ben je op zoek naar een makkelijk recept, of wil je je dit jaar juist uitsloven in de keuken? Op deze pagina geven we je inspiratie voor het kerstdiner zodat jij er een onvergetelijke kerst van kan maken, inclusief de beste wijnboeken-tips.

De Libris en Blz.-boekhandel en Libris.nl wensen je fijne feestdagen!

Voorgerecht

Dit recept is te vinden in:

Couscousfritters met yoghurt met ingelegde citroen

Dit gerecht is geïnspireerd op mijn moeders couscous met tomaat en ui. Het is een slimme manier om een restant couscous te verwerken, en het is ook nog eens snel en makkelijk te bereiden. Met een simpel mengsel van ingrediënten wordt de couscous tot lekkere fritters omgetoverd die in de pan mooi goudbruin worden gebakken. Deze troostrijke fritters worden geserveerd met een frisse yoghurt met ingelegde citroen. 

Voor een vegan versie vervang je het ei gewoon door 1-2 eetlepels extra maizena, al hebben de fritters dan wel een iets minder compacte en kruimeligere textuur dan de versie met ei. 

2 eetl. olijfolie
1 middelgrote ui, fijngehakt (160 g)
1 eetl. tomatenpuree
1 eetl. rodepaprikapasta (blz. 29)
1 rode paprika, fijngehakt (200 g)
4 zeer rijpe tomaten, in blokjes van ½ cm (350 g)
3 middelgrote wortels, geschraapt en grof geraspt (185 g)
150 g couscous
220 ml kokende groentebouillon
1 ei
4 eetl. maizena
1 eetl. geraspte biologische citroenschil
4 eetl. zonnebloemolie, voor het bakken 

 

Voor de yoghurt met ingelegde citroen 

150 g yoghurt Griekse stijl
1 eetl. fijngehakte ingelegde citroen
1 eetl. fijngehakte kappertjes
1 eetl. fijngehakte dille
1 theel. smalle reepjes blaadjes munt
zout en zwarte peper 

 

Maak eerst de yoghurt met ingelegde citroen: doe alle ingrediënten samen met ¾ theelepel zout en een draai zwarte peper in een middelgrote kom. Klop goed, dek af en zet tot gebruik in de koelkast. 

Verhit de olijfolie in een hapjespan van 30 cm doorsnee op halfhoog vuur. Bak de ui regelmatig roerend 5 minuten tot hij zacht maar nog niet bruin is. Roer de tomatenpuree en rodepaprikapasta erdoor, en bak alles nog 1 minuut. Voeg de rode paprika, tomaten, 1 theelepel zout en een flinke draai zwarte peper toe, en bak alles nog 3 minuten. Doe de wortels erbij en bak alles nog 3 minuten. 

Voeg de couscous aan de pan toe en roer goed door. Schenk de hete bouillon erbij, roer nogmaals en leg het deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat het 10-12 minuten koken tot alle vloeistof is geabsorbeerd en de couscous zacht en opgezwollen is. 


Hoofdgerecht

Dit recept is te vinden in:

POMPOEN & LINZEN MET GRANAATAPPEL & DUKKAH

Als je van de Midden-Oosterse keuken en Ottolenghi houdt, heb je waarschijnlijk een fles granaatappelmelasse en een potje dukkah in de kast staan. Dit gerecht is de perfecte gelegenheid om ze te gebruiken. De dukkah voegt iets knapperigs en smaakvols toe. Voeg het mengsel pas aan het eind toe omdat de dukkah kan verbranden in de hete oven. 

Voor: 4
Voorbereiding: 15 minuten
Oven: 45-50 minuten 

600 g flespompoen, in plakken van 1,5 cm
1 rode ui, in acht partjes
250 g troskerstomaten
1 blikje van 400 g bruine linzen, afgespoeld en uitgelekt
1 tl zeezout
2 el granaatappelmelasse
2 el olijfolie
3 tenen knoflook, geraspt
1 tl chilivlokken (of minder als ze erg pittig zijn) 

 
DRESSING 

100 g plantaardige yoghurt
2 el granaatappelmelasse 

 
OPDIENEN MET
2 el dukkah
handvol granaatappelpitjes
handvol verse dille of munt, grof gesneden 

Verwarm de oven voor tot 180 °C (hetelucht) of 200 °C (elektrisch). 

Leg de pompoen, ui en tomaten in een braadslede die zo groot is dat alles er in een enkele laag in past en roer de linzen, het zeezout, de granaatappelmelasse, olie,  knoflook en chilivlokken erdoor. Zet 4550 minuten in de oven tot de pompoen gaar is. Roer intussen de plantaardige yoghurt en granaatappelmelasse door elkaar, proef en voeg indien nodig wat zout toe. Schep de dressing over de groenten als ze uit de oven komen, bestrooi met de dukkah, granaatappelpitjes en munt en dien op. 


Nagerecht

Dit recept is te vinden in:

Kerstboompavlova

bereiden: 40 minuten
in de oven: 2 uur
wachten: 2 uur (afkoelen)
voor ± 6-8 personen 

Nodig: 
6 grote eiwitten
250 g suiker
2 tl maizena
2 tl citroensap
snufje zout 

 

Vulling/garnering:
500 ml slagroom
10 lychees (vers of uit blik), in stukjes
8 Ferrero Raffaello’s (of wittechocoladetruffels)
1 tak verse rozemarijn, in toefjes
2 el granaatappelpitjes
3 el kokosrasp 

 

Oven voorverwarmen op 125 °C.  

Teken met een stift en met behulp van borden en schaaltjes van verschillende maten in totaal 5 cirkels op 2 vellen bakpapier. Bijvoorbeeld Ø 20, 16, 13, 8 en 5 cm. Leg het papier ondersteboven op 2 bakplaten. 

Meringues: Klop de eiwitten met een snufje zout met de mixer tot slappe pieken in een brandschone, vetvrije kom. Voeg in porties de suiker toe en klop door tot stijve pieken. Mix ten slotte kort maizena en citroensap erdoor. Doe in een spuitzak met kartelmondje en spuit de cirkels op de bakplaten vol. Zorg voor toefjes langs elke buitenrand, dat ziet er straks leuk uit. Schuif beide platen 2 uur in de oven. Hou ze in de gaten, de meringueplakken moeten zo wit mogelijk blijven en niet bakken, maar langzaam drogen. Zet eventueel de temperatuur lager (100 °C) en geef ze ½ uur extra. Laat helemaal afkoelen in de oven.  

Samenstellen: Klop de slagroom stijf (zonder slagroom). Doe in een spuitzak. Leg eerst de grootste meringueplak op een grote platte schaal, met wat slagroom eronder tegen het schuiven. Spuit er een verdieping slagroom op, verdeel daarover wat lychees. Stapel zo verder met de overige meringues, zo hoog mogelijk, steeds met slagroom en wat lychees ertussen. Garneer de buitenkant met lychees, sneeuwballen in de vorm van Raffaello’s, toefjes rozemarijn en granaatappelpitjes. Bestrooi met kokosrasp bij wijze van sneeuw. 

 

TIPS: 

  • De maten van de meringueplakken zijn naar eigen inzicht, als je maar zorgt dat je zeker 4-5 verschillende lagen hebt, want hoe hoger, hoe spectaculairder. 

  • Je kunt de meringues heel goed van tevoren bakken. Bewaar ze losjes maar goed ingepakt met alufolie of in trommels met een velletje papier ertussen, tegen het beschadigen. Niet in de koelkast! 

  • Een opgebouwde pavlova houdt het best een paar uurtjes vol in de koelkast (als hij erin past tenminste), maar probeer hem bij voorkeur zo laat mogelijk samen te stellen, liever eind van de middag dan al ’s ochtends. 

  • Wijntips
  • Top 10 Kookboeken
  • Nieuwe kookboeken
Bekijk alles
Bekijk minder

Hostname: pro-mbooks3